Ενημερωτικό Σημείωμα Κεντρικής Ασίας και Ρωσίας – «Η Ρώσο-αιγυπτιακή Πυρηνική Συνεργασία» – Αρ. 4, 23 Δεκεμβρίου 2017.

Η Ρώσο-αιγυπτιακή Πυρηνική Συνεργασία

Η Συμφωνία κατασκευής πυρηνικού σταθμού στην αλ Ντάμπα.

OMEKAP Info Note 4 FK 20171223
Ενημερωτικό Σημείωμα Κεντρικής Ασίας και Ρωσίας – Αρ. 4, 23 Δεκεμβρίου 2017.

Στις 11 Δεκεμβρίου 2017, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, επισκέφθηκε την Αίγυπτο και συνάντησε τον Πρόεδρο της χώρας, Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, στο Κάιρο. Οι δύο ηγέτες παρέστησαν στην υπογραφή της Συμφωνίας για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην αλ Ντάμπα με χορήγηση ρωσικού δανείου. Απώτερος στόχος της Αιγύπτου από τη Συμφωνία είναι η διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών της και η μακροπρόθεσμη μετατροπή της σε εξαγωγό ηλεκτρικής ενέργειας. Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα εστιάζει στην στρατηγική σημασία της πραγμάτωσης της ρώσο-αιγυπτιακής πυρηνικής συνεργασίας για τις διμερείς σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Αιγύπτου αλλά και στην εμβάθυνση της στρατηγικής επιρροής της Μόσχας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Putin Sisi Shaker Likhachev Cairo 20171211
Ο Ρώσος Πρόεδρος και ο Αιγύπτιος ομόλογός του κατά την υπογραφή της πυρηνικής Συμφωνίας στο Κάιρο, στις 11 Δεκεμβρίου 2017. Πηγή: NewEurope.eu, 15 Δεκεμβρίου 2017

Το «Ενημερωτικό Σημείωμα Κεντρικής Ασίας και Ρωσίας» αποτελεί μια σύντομη έκθεση γύρω από ένα σημαντικό γεγονός διεθνούς ενδιαφέροντος που έλαβε χώρα πρόσφατα στην Κεντρική Ασία και την Ρωσία. Στην προετοιμασία των Ενημερωτικών Σημειωμάτων συμμετέχουν προπτυχιακοί φοιτητές του Τμήματος Δ.Ε.Σ. του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Μπορείτε να διαβάσετε το «Ενημερωτικό Σημείωμα» κάνοντας κλικ εδώ.

Μπορείτε ακόμη να το διαβάσετε σε μορφή PDF στον παρακάτω σύνδεσμο.

Ενημερωτικό Σημείωμα Κεντρικής Ασίας και Ρωσίας – «Η Ρώσο-αιγυπτιακή Πυρηνική Συνεργασία. Η Συμφωνία κατασκευής πυρηνικού σταθμού στην αλ Ντάμπα» – Αρ.4, 23 Δεκεμβρίου 2017.

 

 

 

 

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s